serveertemperatuur-port

Wat is de beste serveer of schenk temperatuur voor port?

port & sherry serveertemperatuur wijn

Port wordt jammer genoeg vaak te warm geserveerd. En dat is zonde! Want zodra de temperatuur te hoog oploopt, neemt de alcohol de overhand. De fijne geuren en smaken, het fruit, de zachtheid, de complexiteit, ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Te koud serveren is minder erg. Een iets te koude Port warmt in het glas vanzelf op, waardoor de aroma’s mooi open gaan. Wil je voortaan nóg meer genieten van jouw glas Port? Houd dan ongeveer deze richtlijn aan:

Aanbevolen schenktemperatuur voor Port

Soort Port Serveertemperatuur:
Rosé Port 8 °C
Witte Port
(hoe droger, hoe koeler)
8 - 12 °C
Ruby stijl Port 12 - 14 °C
Tawny stijl Port 10 - 14 °C
Oude Tawny's en Colheita 12 - 16 °C
Vintage Port 16 - 18 °C

 

Zo proef je Port zoals hij bedoeld is: evenwichtig, gelaagd en heerlijk verfijnd.
En geloof me: als je eenmaal het verschil proeft, schenk je hem nooit meer te warm in!

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Hoe lang kan ik Port bewaren? 

Wat is de beste serveer temperatuur voor sherry?

Andere artikelen over Port & Sherry

 

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.