port-bewaren

Hoe lang kan ik Port bewaren?

Hoe lang Port kunt bewaren?
Daarover zijn de meningen verdeeld.

Ken je het fenomeen, dat een open fles Port, van “verjaardag tot verjaardag” meegaat?
Maar Port is een wijn – en geen sterke drank zoals bijvoorbeeld rum of whiskey. Port bewaren kan niet oneindig.

Nadat je een fles Port hebt opengemaakt, is deze nog beperkt houdbaar.

Port is een versterkte wijn. Tijdens de wijnbereiding wordt de vergisting gestopt door het toevoegen van alcohol. Hierdoor blijven restsuikers achter, waaraan de port zijn zoete smaakt dankt. Door het toevoegen van de alcohol, stopt de alcoholische vergisting.

Het uiteindelijke alcoholpercentage van port is ook aanzienlijk hoger dan bij een normale wijn. Gemiddeld bevat een fles port 18 tot 22% alcohol, een fles ‘gewone’ wijn vaak tussen 13 en 15% alcohol.

Hoe lang je Port kunt bewaren hangt af van 3 factoren:

 • Wat voor stijl Port is het?
 • Hoeveel Port zit er nog in de fles?
 • Hoe ga je de Port bewaren?

(artikel gaat verder onder de video)

Hieronder een richtlijn om Port te bewaren, maar let op:

Afhankelijk van de stijl Port kan deze beter of juist minder goed tegen het effect van zuurstof. Daarom maakt het ook een groot verschil of er nog veel Port in de fles zit, of juist nog weinig.
Want hoe minder Port er in de fles is overgebleven, des te meer effect dat de zuurstof op jouw Port heeft.

Let ook op de afsluiter van de fles. Is dit een stopkurk? Oftewel: een korte kurk met een kunststof hoedje erop? Dan is het een Port die bedoeld is om direct te drinken. (Bewaarports hebben een kurk die je er met een kurkentrekker uit moet halen).

Ook is er nog een verschil tussen de twee meest bekende portstijlen:
Ruby en Tawny.

Een Ruby port is een robijnrode port gemaakt van blauwe druiven waarbij de geur en smaak vooral gekenmerkt worden door rood fruit. Een Tawny port is een bruinrode port gemaakt van blauwe druiven waarbij de geur en smaak vooral gekenmerkt worden door kruiden, specerijen en hout.

De Tawny Ports rijpen op eikenhouten vaten en zijn blootgesteld aan zuurstof. De Tawny port heeft in zijn kleur meer bruintinten dan een Ruby Port. Ook kan een Tawny port over het algemeen na openen wat langer bewaard worden. Voor de meeste Tawny ports is dit tot ongeveer 3 tot 4 weken.

Bij andere typen port, zoals een witte port, een Ruby port, een (Ruby-) Reserva en Late Bottled Vintage Port wil je graag de fruitaroma’s bewaren. Deze flessen kun je na openen nog een paar dagen bewaren.

Daarnaast adviseer ik je altijd om open flessen wijn, dus ook versterkte wijnen zoals Port en Sherry, rechtop (staand) in de koelkast te bewaren.

Want doordat de temperatuur verlaagd wordt, ‘ouderen’ deze wijnen minder snel dan wanneer je ze bijvoorbeeld op het aanrecht bewaart. En doordat je de fles rechtop bewaart, verminder je ook het oppervlak dat in contact komt met zuurstof.

Port bewaren: hieronder een praktische richtlijn

Port stijlBewaren
Witte Port (fris, fruitig)8 – 10 dagen
Witte Port (met houtrijping)15 – 20 dagen
Witte Port met leeftijdsindicatie
(10, 20, 30, +40 years):
1 – 4 maanden
Rosé Port8 – 10 dagen
Ruby / Ruby Reserve8 – 10 dagen
Tawny / Tawny Reserve: 3 – 4 weken
Tawny met leeftijdsindicatie
(10, 20, 30, +40 years):
1 – 4 maanden
Colheita Port1 – 4 maanden
Crusted Port4 – 5 dagen
LBV Port4 – 5 dagen
Vintage Port1 tot 2 dagen

Uit het overzicht hierboven kun je zien dat de Ports die houtrijping hebben gehad, langer houdbaar zijn dan de andere Ports. Dit komt omdat de Port wijnen tijdens deze houtrijping al met zuurstof in aanraking zijn gekomen. Hierdoor ‘ouderen’ ze minder snel als er na het openen van de fles zuurstof bij komt.

De hierboven genoemde perioden zijn richtlijnen. Nu wil ik je niet adviseren om die mooie fles 40 years old Tawny in 1 keer leeg te drinken, integendeel.
Maar om er 4 maanden mee te wachten… Ik zou het risico niet nemen 😉

Lees ook: Wat is de beste serveertemperatuur voor Port? 

Wil je meer weten over Port?

 • Hoe de verschillen ontstaan tussen bijvoorbeeld Ruby en Tawny?
 • Wat de verschillen zijn tussen een Vintage en een Colheita?
 • Meer weten over Port en bijpassende gerechten?
 • En mooie, lekkere, verschillende Portstijlen proeven?
  Klik dan hier
thinpaperback_500x600

Download gratis e-book

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.

Aanbevolen artikelen

6 gedachten over “Hoe lang kan ik Port bewaren?”

 1. Hoi Jeroen, hartstikke bedankt voor je Port overzicht. Ik heb het toegevoegd aan mijn lesmateriaal van de Port workshop die ik iedereen kan aanraden.

  Groeten, Marcel Koers

 2. Ilja Croijmans

  Hoi Jeroen, bedankt voor deze nuttige informatie! Ik heb wel eens een zwaar geoxideerde port voorgeschoteld gekregen op een verjaardag, maar toen kon ik niet echt uitleggen hoe lang je port nu eigenlijk ‘mag’ bewaren, maar nu dus wel!
  Misschien nog een tip, om oxidatie (nog verder) te verminderen is om de wijn voor het bewaren over te gieten in een kleiner flesje, en die dan zo vol mogelijk doen. Ik heb ook wel eens gehoord dat je daarvoor een klein spa flesje kan gebruiken, waar je de lucht uit kunt drukken door het flesje in te deuken. Daarna wel donker bewaren, om lichtinvloed te minimaliseren!
  Groet, Ilja

 3. Hoi Ilja,
  Dank voor jouw reactie en de aanvulling. Ja, de oplossing met het lege plastic flesje ken ik ook. Het is wel een minder elegante oplossing 😉 Ik zou de gezichten van de visite wel eens willen zien, als je ze port uit een samengeknepen Spa flesje inschenkt! Foto’s zijn altijd welkom 😀
  Groeten, Jeroen

  1. Hallo Ronald,

   Dan kun je ‘m wel langer bewaren dan hierboven staat. Hou er rekening mee dat hoe langer de fles open staat, hoe minder verfijnd de port uiteindelijk zal smaken.

   Hartelijke groet,
   Jeroen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden