Beginnerswijncursus Wijnvignet
Wil je in 2 avonden een leuke en gezellige kennismaking met wijn? Of wil je iets meer van wijn weten? Dan is deze opstapcursus iets voor jou!
Deze wijncursus is vooral bedoeld om meer te ervaren- en daardoor ook meer te genieten van wijn.
Kortom: een leuke en informatieve kennismaking met wijn die je ook kunt gebruiken voor werk en om verder te leren.
Wijncursus Wijnvignet
- SDEN 1 Niveau
- 2 avonden, in Breda
- Start 4 november 2022
- 12 proefwijnen
- Inclusief lesboek!
Na het volgen van deze opstapcursus:
- ken je de 12 meest voorkomende druivenrassen;
- (her)ken je de belangrijkste klassieke en nieuwe wijngebieden;
- kun je een aantal basissmaken van wijn onderscheiden en benoemen (zoals droog, zoet, fruitig en kruidig);
- kun je een wijn- en champagnefles op de juiste wijze openen;
- kun je een fles wijn karafferen en decanteren;
- weet je enkele praktische serveertips zoals schenktemperatuur;
- door deze opstapcursus ben je goed voorbereid op de Basis wijncursus, oftewel het SDEN-2 niveau.
Gratis Cursusboek en e-learning
Tijdens de opstapcursus gebruiken we het speciaal hiervoor geschreven boekje ‘Ik weet wat van wijn’ van Magda van der Rijst. Dit handige boekje is bij de prijs inbegrepen en hoef je dus niet apart aan te schaffen. Daarnaast krijg je toegang tot de bijhorende e-learningmodule.
Vinoloog en Wijndocent Jeroen van Mierlo is je docent.
Voor wie is de wijncursus Wijnvignet bedoeld?
Beginnend wijnliefhebbers die meer over wijn willen weten. Ook is deze cursus zeer geschikt voor (parttime) medewerkers in de horeca, wijnafdelingen in de supermarkt, wijnhandels, slijterijen en groothandels.
Wat kost de cursus en wat krijg je daarvoor?
De cursus kost 149 euro. Daarvoor krijg je 2 lessen (van elk 3 uur) en toegang tot onze eigen online leeromgeving.
✓ 2 lesavonden van elk 3 volle uren;
✓ Het cursusmateriaal;
✓ 12 mooie wijnen om te proeven;
✓ Duidelijke informatie en tools voor het maken van goede proefnotities;
✓ Je krijgt les van een Register Vinoloog én Register Wijndocent met onderwijsbevoegdheid voor het hbo.
Daarnaast krijg je ook:
✓ Inclusief lesmateriaal en E-learning;
✓ Inclusief examen en landelijk erkend certificaat (t.w.v. € 30,-)
✓ Toegang tot onze eigen online leeromgeving en community van wijnliefhebbers;
✓ Na elke les krijg je een lijst met de geproefde wijnen;
✓ Je krijgt bij ons méér interactie en persoonlijke begeleidingtijdens het proeven, ervaren en leren over wijn;
✓ Want wij werken met kleinere groepen (in vergelijking met andere opleiders).
Wat houdt het examen in?
Het examen SDEN 1 – Wijnvignet
Na afloop van de tweede les volgt er een korte, schriftelijke toets van 20 meerkeuze vragen. Als je die met goed gevolg aflegt, ontvang je het Wijnvignet. Dit is een landelijk erkend certificaat dat gelijk staat aan het SDEN 1 niveau.
Het examen is een vast (dus verplicht) onderdeel van deze cursus. De kosten voor het examen (€ 30,-) zijn in de cursusprijs inbegrepen. Wil je jezelf goed voorbereiden op het examen? Dan zijn 3 tot 6 lees/studie-uren aan te bevelen. Ik raad je aan de theorie goed te lezen en tijdens de lessen goed te luisteren naar de extra informatie.
SDEN 1 Niveau: Wijnvignet
Om de kwaliteit van de wijncursus te garanderen, voldoet deze aan de actuele normen die horen bij niveau 1 van de Stichting Dranken Examens Normering (SDEN). SDEN stelt landelijk de niveaus van wijnexamens vast en controleert deze. Na de cursus kun je deelnemen aan het SDEN examen, dat leidt tot een landelijk erkend certificaat. Dus met de kwaliteit zit het wel goed.
Wat leer je in de opstapcursus Wijnvignet?
Laten we voorop stellen: wijn proeven leer je niet uit een boek. Daarom wordt er iedere les uitgebreid geproefd. Met behulp van een heldere, systematische proefmethode leer je duidelijke proefnotities te maken. Stap voor stap wordt jouw wijnkennis opgebouwd.
Onze manier van lesgeven is verfrissend, interactief en anders-dan-anders. En ja, óók wij maken gebruik van lesboeken en powerpoint. Maar die zijn ondersteunend aan de actieve aanpak en moderne werkvormen. Want leren gebeurt in je hoofd. En als je weet hoe dit werkt, weet je ook hoe je dit praktisch in een cursus kunt toepassen om het leerrendement te verhogen.
En dan geen moeilijk gedoe, maar duidelijke taal en leren op een ontspannen, gezellige en no-nonsense manier . Want een wijncursus volg je tenslotte óók voor je plezier.
- Hoe worden rode-, witte- en mousserende wijnen gemaakt?
- Hoe ontstaan verschillende wijnstijlen?
- De invloed van de natuur en de mens?
- Glaswerk, Wijntemperatuur en wijn bewaren
- Kwaliteitsverschillen in wijn?
- Wijnproeven, hoe doe je dat?
- Proeven van de 12 bekendste druivenrassen
- Verschillen tussen Nieuwe Wereld- en Oude Wereldwijnen
- Indeling in smaakprofielen
- Wijn en Spijs
- Schriftelijke toets (en bij goed gevolg: uitreiking Wijnvignet)
Wat zeggen anderen over deze wijncursus?

De wijncursus Wijnvignet wordt gemiddeld met een 9,5
beoordeeld !
Romy van Dam Super gaaf en enorm trots en blij met zo’n goede wijndocent waardoor ik mijn Wijnvignet behaalde.
Ad Oprins Een prettige, aan te bevelen cursus!
Aaltje van Gastel Leerzaam, gezellig, leerzaam, met humor en veel wijnweetjes. Smaakt naar meer!
Joris van der Zanden Als je op een leuke manier veel wil leren over wijn, dan had je hier bij moeten zijn!
Leo van der Zanden Een must voor de beginnend wijnliefhebber.
Sergio Bena Leuk, want ik ben als niet-wijndrinker erg enthousiast geworden!
Toon Capel Zeer leerzaam. Een bezoek aan de slijter/supermarkt zal niet meer hetzelfde zijn!
Mirjam Kruimelaar-van der Velde Laagdrempelig, praktisch en van goede kwaliteit door alle kennis van Jeroen, toegepast op een niveau waar we als beginners iets mee kunnen.
Waar en wanneer vinden de cursussen plaats?
Breda, najaar 2022
Groep 1: 4 en 18 november 2022
Locatie:
De cursus wordt gegeven vanuit het prachtige Ingenhousz Hotel in Breda, zodat we kunnen voldoen aan de RIVM-maatregelen.
Tijd:
van 19.30 tot uiterlijk 22.30 uur
Deur open om 19.15 uur

Klik op de groene button en blijf op de hoogte van nieuwe cursusdata:
Wil je niet wachten of heb je zelf een groep van minimaal 10 personen?

Ik kijk er naar uit om jou als nieuwe cursist te ontmoeten en mijn beste tips over wijnen met je te delen.
Warme groet,

Jeroen van Mierlo,
Vinoloog & Wijndocent