Aards

Gronderig. Gebruikt als benoeming van smaak of geur.

Aanzuren

Het toevoegen van zuren aan wijn of most om het evenwicht van de wijn te verbeteren

tempranillo

Wat sangiovese voor Italië is, is tempranillo voor Spanje. Vaak geuren en smaken van rijper rood fruit (aardbei, bessen, kers, pruimen). Tempranillo wordt ook gebruikt voor de houtgerijpte wijnen uit Rioja. Naast fruitigheid, ruik je dan ook vaak tonen van vanille en specerijen.

sangiovese

De belangrijkste druif uit Italië is de sangiovese. Letterlijk betekent dit “bloed van Jupiter”. Met een gemiddeld tot diepe kleur, redelijk wat zuren en een sappig, vlezig mondgevoel. Goede Sangiovese heeft in de smaak een spannend samenspel van zoetige smaken van rijpe zwarte kersen en fris zure aroma’s van rode bessen. Daarbij komen geuren en …

sangiovese Lees verder »

syrah/shiraz

Klassieke syrah komt uit het Franse Rhône dal. Daarbuiten vind je de druif terug in de warmere klimaten van bijvoorbeeld Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Een goede Syrah is een fruitbommetje: zwarte kersen en frambozen met zwarte peper, leer en tabak. De wijn heeft veel ruggengraat en kracht.

pinot noir

De pinot noir geeft de mooiste rode wijnen uit de Bourgogne. Daarbuiten zie je de pinot noir vaak in koele tot gematigde klimaten. Kenmerkend voor de pinot noir is dat deze rode wijnen over het algemeen lichter van kleur zijn dan andere rode wijnen. De wijn komt zacht over, maar is meestal toch stevig. Gelet …

pinot noir Lees verder »

merlot

Net als de cabernet sauvignon is de merlot uit de Bordeaux afkomstig. Daar worden ze vaak samen geblend om elkaars kwaliteiten aan te vullen. Het is daarom niet vreemd, dat je ze in de rest van de wijnwereld ook samen aantreft. Merlotwijnen kun je herkennen aan hun donkerrode tint en aroma’s van donkerrood en zwart …

merlot Lees verder »

cabernet sauvignon

De meest aangeplante blauwe druif ter wereld is de cabernet sauvignon. Klassiek uit de Franse Bordeaux, maar net als de chardonnay over de hele wereld te vinden. Door de dikke schillen geeft deze druif een diepe, donkere paarsrode kleur aan de wijn. Cabernet Sauvignon herken je aan een duidelijk aroma van zwarte bessen: cassis dus! …

cabernet sauvignon Lees verder »

Scroll naar top
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden