Veelgestelde Vragen

Veel gestelde vragen - beantwoord

Hieronder vind  je de meest voorkomende vragen met de bijbehorende antwoorden
Staat jouw vraag er niet bij? Stel deze dan gerust via email of het contactformulier.

Algemene informatie

Onze wijncursussen zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over wijn (en er meer van wil genieten). Wij bieden cursussen aan op verschillende niveau’s, van beginnend wijndrinker tot de gevorderde wijnliefhebber.

Deze cursussen zijn ook zeer geschikt voor (Parttime) medewerkers in de horeca, op de wijnafdeling in de supermarkt, in wijnhandel, slijterij of groothandel. De cursussen zijn professioneel van opzet en voldoen aan de actuele normen van de Stichting Dranken Examens Normering (SDEN).

Onder één voorwaarde:
Je bent 18 jaar of ouder. Want ook bij ons geldt onder de 18: “De afspraak van NIX.”

Op de eerste plaats: voor jouw plezier.
Omdat je graag meer wilt weten over wijn, wijn wilt leren proeven en vooral omdat je de wijnwereld beter wilt begrijpen.

Maar ook omdat wij op een andere manier les geven, dan de andere aanbieders. En omdat wijn ons op een aantal andere, belangrijke punten kunnen onderscheiden:

✓ onze cursussen worden gegeven door een Register Vinoloog en één van de eerste en weinige Register Wijndocenten van Nederland;
✓ je krijgt alle informatie digitaal via onze eigen, unieke digitale leeromgeving;
✓ je krijgt duidelijke informatie en tools voor het maken van goede proefnotities;
✓ al onze cursussen zijn gebaseerd op dezelfde moderne, integrale les- en proefmethode;
✓ je krijgt van ons een set professionele proefglazen, zodat je thuis verder kunt proeven (SDEN 2 en 3);
✓ je proeft in onze cursussen alle wijnen ‘blind’ om jouw geur- en smaak zo goed mogelijk te trainen;
✓ je krijgt na elke les een lijst met de geproefde wijnen;
✓ je kunt bij ons een gerichte examentraining volgen, als je SDEN examen wilt doen;
✓ wij zijn trots op het extreem hoge slagingspercentage bij de landelijke SDEN examens;
✓ wij zijn trots op het hoge cijfer dat onze cursisten ons na afloop van de cursus geven;
✓ wij zijn onafhankelijk en hoeven geen wijnassortiment te promoten;
✓ je krijgt bij ons méér interactie en persoonlijke begeleiding tijdens het proeven, ervaren en leren over wijn. Dit omdat wij met kleine groepen werken (in vergelijking met andere opleiders)
✓ Wij zijn niet de grootste, daarom doen wij beter ons best, voor jou

De klassieke opzet van een wijncursus heb ik bewust losgelaten. Niet meer het bekijken van landkaartjes en opsommen van rijtjes en feitjes. Maar interactief, met moderne werkvormen.

De cursussen zijn gericht op het overbrengen van inzicht en het ‘snappen’ van de wijnwereld.
Juist omdat ik denk dat je niet met de wijnatlas onder je arm wijn gaat kopen. Maar meer omdat je op zoek bent naar bijvoorbeeld een frisse, droge witte wijn. Of een soepele rode. Of een krachtige rode, voor bij de open haard. Voor een bepaalde gelegenheid, of bij een bepaald gerecht.

En dan komt kennis van de druivenrassen en hun verschillende stijlen meer van pas, dan landkaartjes.
Dus daar oefenen we in de lessen mee.
En de rest van theorie, die leer je thuis.
Uit het boek of vanachter de pc of tablet.
Is dat prettig?

Onze cursisten beoordelen de cursussen gemiddeld met een 9!

Ja! Om deel te kunnen nemen aan de wijncursus moet je 18 jaar of ouder zijn. Want ook bij ons geldt onder de 18: “De afspraak van NIX.”

Geen zorgen. De cursussen voldoen altijd aan de actuele normen van de SDEN. Zo ben je altijd goed voorbereid op het landelijk examen.

De theorie wordt alleen op een andere manier behandeld. Naast een goed studieboek, krijg je een studiewijzer en toegang tot een speciaal ingerichte digitale leeromgeving. Met daarop onder andere de hand-outs, kaartmateriaal, filmpjes en meer achtergrondinformatie. Het voorbereiden van de lessen doe je thuis. Tijdens de lessen koppelen we de theorie aan de praktijk. En brengen we het geleerde in de praktijk tijdens het proeven.
Veel proeven.

Of dat goed werkt?
Tot nu toe hebben wij een extreem hoog slagingspercentage van 99%!
(op SDEN niveaus 1, 2 én 3).

De afkorting SDEN staat voor:
Stichting Dranken Examens en Normering. In deze blogpost lees je er meer over.

Onze wijncursussen worden als één geheel beschouwd, het is niet mogelijk om vrijstelling te krijgen over bepaalde onderdelen uit een cursus. Wel kunnen we samen kijken welke wijncursus het beste bij jouw niveau past.

Stuur dan een mailtje naar info@mijnwijncursus.nl of laat jouw gegevens achter op de contactpagina. We nemen dan binnen 24 uur contact met je op, zodat we je van een goed opleidingsadvies kunnen voorzien.

Natuurlijk! Je ontvangt sowieso altijd een officiële factuur. Op de afrekenpagina kun je zelf de gewenste bedrijfsgegevens invoeren.  

Sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven helaas niet meer aftrekbaar voor particulieren.

Lees meer: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/studiekosten-vanaf-niet-meer-aftrekbaar

De algemene voorwaarden vind je in de voettekst van deze website. Ook stuur ik ze altijd mee bij jouw inschrijving

Ik gebruik jouw naam en e-mailadres alleen voor informatie over de workshops of cursussen die je volgt, om je zo af en toe te attenderen op nieuwe blogposts of video’s en om je af en toe nieuwe cursusdata of aanbiedingen te sturen die voor jou relevant zijn.

Mocht je daar geen prijs meer op stellen dan kun je je op elk moment uitschrijven. Ik beloof je plechtig dat ik je niet ga spammen. Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Ik verkoop ze niet door en ik leen ze niet uit (ook niet voor heel even).

Vanzelfsprekend is alle informatie die wordt verstrekt door deelnemers en/of klanten is vertrouwelijk voor mijnwijncursus en haar docenten. Dit gaat niet alleen om persoonlijke gegevens, maar ook voor bedrijfsgevoelige informatie, werkprocessen etc.

Klik hier voor ons volledige privacybeleid .

Live Wijncursussen

Een cursuslocatie levert een belangrijke bijdrage aan het plezier van het volgen van een wijncursus. Daarom selecteren wij al onze locaties met zorg. In principe worden onze wijncursussen gegeven op onze eigen locatie: het sfeervolle Wijnlokaal Breda. Zowel met eigen- als openbaar vervoer prima bereikbaar en parkeren in de straat.

De definitieve keuze voor de locatie is afhankelijk van de groepsgrootte. In de aanloop naar de cursus ontvang je alle informatie per e-mail, waaronder de adresgegevens en de routebeschrijving naar de locatie.

In principe starten de wijncursussen om 19.30 uur en duren tot 22.30 uur.

Soms kan het ook zijn dat de tijden wat afwijken. De juiste begin- en eindtijden staan op de betreffende cursuspagina’s (die vind je via de agenda) en in de email die je vooraf ontvangt. We vragen je elke les om iets eerder aanwezig te zijn, zodat we op de afgesproken tijd kunnen beginnen. Hou er rekening mee dat de eerste les soms wat uit kan lopen.

Nee, helaas. Net als bij andere particuliere opleiders gaan niet alle cursussen altijd van start. Ook al doen wij altijd ons uiterste best om een cursus door te laten gaan, kunnen wij dit niet garanderen.
Want of een wijncursus wel of niet doorgaat is o.a. afhankelijk van het aantal deelnemers dat zich voor een specifieke cursus, datum of locatie heeft ingeschreven.

Als een wijncursus mogelijk niet van start gaat, nemen we contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Zoals bijvoorbeeld aanschuiven op een andere locatie, of de aanmelding doorschuiven naar een andere datum. Je bepaalt zelf of je dit wel of niet wilt.

Je kunt je aanmelden op de verschillende cursuspagina’s via de groene inschrijfknop.

Jouw inschrijving is definitief wanneer je een schriftelijk- of mondeling akkoord geeft aan mijnwijncursus.nl. Vanaf dit moment gelden de Algemene Voorwaarden, deze worden meegestuurd met jouw inschrijving en zijn tevens terug te vinden op deze website.
Wanneer de betaling niet vóór de start van de eerste les is ontvangen, kan deelname aan de les geweigerd worden. Je bent dan nog wel het cursusgeld verschuldigd, je hebt je immers ingeschreven. Heb je nog vragen hierover? Stuur dan een e-mail naar: info@mijnwijncursus.nl

Het kan dat de bevestigingsmail in de spambox terecht is gekomen of in een van je overige postvakken, zoals overig, sociaal en reclame. Heb je de mail gevonden in een van deze mappen? Sla de afzender dan op bij je contacten of markeer deze als veilig. Zodat je geen enkele mail met informatie over de cursus mist! Niet gevonden? Stuur ons dan even een mailtje.

Soms zijn er onverwachte situaties waardoor je een les moet missen. Bijvoorbeeld bij ziekte, onverwachte verplichtingen vanuit het werk of een andere onvoorziene situatie.
Stuur in dat geval een email naar info@mijnwijncursus.nl  

Omdat al het lesmateriaal beschikbaar is via de digitale leeromgeving, kun je dat sowieso inhalen. Daarnaast kan de docent je waar nodig nog bijspijkeren. Het inhalen van de gemiste les, bij een andere groep is alleen mogelijk in overleg. Stuur ook daarvoor een mailtje naar: info@mijnwijncursus.nl

Soms komt het voor dat er iets onverwachts gebeurd, waardoor je een les niet kan bijwonen. Bijvoorbeeld omdat je ziek bent, of je plotseling voor je werk weg moet. In dat geval kun je in overleg de gemiste les bij een andere groep inhalen. Voor de cursus Wijnoorkonde geldt dat je 1 les kunt inhalen, voor de cursus Wijnbrevet zijn dat 2 lessen.

Hoe gaat dat in zijn werk?
Kijk zelf op de website waar- en wanneer je de gemiste les wilt inhalen. Neem daarna contact met ons op, zodat wij kunnen beoordelen of je bij de door jou gewenste groep kunt inhalen. Zonder bevestiging van onze administratie is het niet mogelijk aan andere lessen deel te nemen, dan die waarvoor je staat ingeschreven.

We kunnen je aanmelding éénmalig kosteloos doorschuiven naar de volgende wijncursus, mits de kosten hiervan hetzelfde zijn (zo niet, dan betaal je het verschil). Dit kun je maximaal vier weken vóór de start van de wijncursus doorgeven via info@mijnwijncursus.nl Daarna is het niet meer mogelijk om je deelname te annuleren en wordt er geen geld geretourneerd.

Je kunt wel tot één dag voor aanvang iemand anders in jouw plaats de wijncursus laten volgen. Ook in dat geval, stuur je een e-mail naar: info@mijnwijncursus.nl

Vervelend om te horen dat je een voedselallergie of -intolerantie hebt. De hapjes zijn afgestemd op het thema van de cursus/workshop en de wijnen*).

Helaas kunnen we geen rekening mee houden met eventuele allergieën of intoleranties.

De hapjes zijn ‘extra’ en wij beschikken niet over een professionele keuken om bijvoorbeeld kruisbesmetting met andere allergenen zoals gluten, sporen van noten etc. te kunnen voorkomen.

We vragen je wel om dit door te geven, zodat er waar mogelijk rekening kunnen houden, maar adviseren vooral om zelf alert te zijn.

*) Afhankelijk van de wijncursus of workshop waar je voor ingeschreven bent

Online Wijncursussen

Je kunt je aanmelden op de verschillende cursuspagina’s via de groene inschrijfknop.

Na ontvangst van jouw betaling gaan we meteen aan de slag en krijg je toegang tot de leeromgeving. Je kunt dus meteen starten!

Geen probleem!

Je kunt je wachtwoord resetten en je gebruikersnaam naar je toegestuurd krijgen. Klik hier om dit te doen en je krijgt binnen een paar minuten een nieuw wachtwoord toegezonden.

Stuur ons een email: info@mijnwijncursus.nl met jouw Voornaam + Achternaam + Email en een printscreen van de foutmelding die je krijgt en we helpen je graag verder.

Je houdt toegang tot de online cursus zolang deze blijft bestaan (en als deze geupdate wordt, heb je automatisch toegang tot de nieuwe versie).

Wij zijn onafhankelijk en hoeven jou geen wijn te promoten- of te verkopen. Je krijg een duidelijke boodschappenlijst waarmee je zelf (als je dat wilt) de wijnen kunt halen bij jouw favoriete lokale wijnwinkel.

Corona & jouw wijncursus

Jazeker! De locaties zijn hier met zorg op uitgezocht. Ze voldoen minimaal aan de geldende RIVM richtlijnen.
Zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken. Want gezondheid is het allerbelangrijkst.

Wegens alle Corona-perikelen hebben wij een hele tijd geen wijncursussen kunnen geven. De geldigheid van cadeaubonnen wordt hierdoor verlengd. Stuur een mailtje naar info@mijnwijncursus.nl met een foto van de code, dan passen wij het voor je aan.
P.S.: Cadeaubonnen zijn óók te gebruiken voor de online cursussen. Corona proof leren over wijn, vanuit je luie stoel!

Overige Vragen

De algemene voorwaarden vind je in de voettekst van deze website. Ook stuur ik ze altijd mee bij jouw inschrijving

Ik gebruik jouw naam en e-mailadres alleen voor informatie over de workshops of cursussen die je volgt, om je zo af en toe te attenderen op nieuwe blogposts of video’s en om je af en toe nieuwe cursusdata of aanbiedingen te sturen die voor jou relevant zijn.

Mocht je daar geen prijs meer op stellen dan kun je je op elk moment uitschrijven. Ik beloof je plechtig dat ik je niet ga spammen. Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Ik verkoop ze niet door en ik leen ze niet uit (ook niet voor heel even).

De afkorting SDEN staat voor:
Stichting Dranken Examens en Normering. In deze blogpost lees je er meer over.

Laat jouw gegevens achter op de contactpagina en we nemen binnen 2 werkdagen contact met jou op. 
Je kunt ook een e-mail sturen naar info@mijnwijncursus.nl

Scroll naar boven
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden