regels-ideale-wijnopslag

De vijf regels voor een ideale wijnopslag

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De meeste wijnen die nu te koop zijn, in de supermarkt en wijnspeciaalzaak, zijn geschikt – en bedoeld – voor directe consumptie.

De meeste witte- en rosé wijnen drink je binnen één tot twee jaar na het oogstjaar dat op het etiket staat. Rode wijnen kun je over het algemeen wat langer bewaren. Dit is wel afhankelijk wat voor wijn het betreft en waar deze wijn vandaan komt. Lees hier welke wijnen geschikt zijn om te bewaren. Heb je de juiste wijnen gevonden en wil je die bewaren? Hou dan rekening met de vijf regels voor een ideale wijnopslag:

  1. Stabiele temperatuur:
    Het liefst tussen 10 en 12°C. Een paar graden meer of minder is geen ramp, extreme temperaturen en wisselende temperaturen zijn wel absoluut te vermijden.
  2. Aangepaste vochtigheidsgraad:
    De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 65 en 80%. Een te lage vochtigheid droogt de kurk uit en de wijn kan gaan lekken. Een te hoge vochtigheid kan schimmelvorming geven en de etiketten aantasten.
  3. Goede luchtcirculatie:
    Dit is ook belangrijk: bij te weinig circulatie kunnen er ‘vieze geurtjes’ in uw kelder ontstaan en deze kunnen via de kurk in de wijn terechtkomen.
  4. Optimale duisternis:
    Dit is belangrijk omdat licht, en in het bijzonder UV-stralen, een funeste invloed hebben op de veroudering van de wijn door oxidatie.
  5. Trillingsvrij:
    Zodat de wijn rustig kan rijpen en de moleculenstructuur niet door trillingen verstoord wordt.

wijn bewaren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bron: www.brouwland.com

thinpaperback_500x600

Download gratis e-book

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.

Aanbevolen artikelen

1 reactie op “De vijf regels voor een ideale wijnopslag”

  1. Pingback: Welke wijnen zijn geschikt om te bewaren? - mijnwijncursus.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden

Chat openen