Hoe komen aroma's in wijn?

Hoe komen aroma's in wijn?

Een veel gestelde vraag van de beginnende wijnproevers is vaak: hoe komen deze aroma’s in de wijn, als wijn alleen gemaakt is van druiven. We hebben het soms over het aroma van appel, peer of banaan. Wijn is inderdaad alleen gemaakt van druiven. Het is simpelweg vergist druivensap.

Bij het proces van wijn maken, ontstaat er tijdens de vergisting alcohol uit de suikers in de druif.
Dit gebeurt door de werking van de aanwezige gisten. De primaire aroma’s komen vrij en geven zo hun smaak aan de wijn. Dit zijn de geuren die zo typisch zijn en horen bij het druivenras.

Daarnaast ontstaan bij het gisten de secundaire aroma’s. Doordat de suikers worden omgezet in alcohol ontstaan er nieuwe geuren. De tertiaire aroma’s komen van bijvoorbeeld houten vaten waarin de wijn rijpt. Deze geven hun geur en smaak af aan de wijn.

Er vindt dus géén toevoeging plaats van deze vruchten maar de geuren en smaken ontstaan tijdens de vergisting.

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:
Download hier het gratis e-book: De 25 Meest Gestelde Vragen Over Wijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie Instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je wilt accepteren of bekijk de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen
Scroll naar top