hoe-komen-aromas-in-wijn

Hoe komen aroma’s in wijn?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een veel gestelde vraag van de beginnende wijnproevers is vaak: hoe komen deze aroma’s in de wijn, als wijn alleen gemaakt is van druiven.
We hebben het soms over het aroma van appel, peer of banaan. Wijn is inderdaad alleen gemaakt van druiven. Het is simpelweg vergist druivensap.

Bij het proces van wijn maken, ontstaat er tijdens de vergisting alcohol uit de suikers in de druif.
Dit gebeurt door de werking van de aanwezige gisten. De primaire aroma’s komen vrij en geven zo hun smaak aan de wijn. Dit zijn de geuren die zo typisch zijn en horen bij het druivenras.

Daarnaast ontstaan bij het gisten de secundaire aroma’s. Doordat de suikers worden omgezet in alcohol ontstaan er nieuwe geuren. De tertiaire aroma’s komen van bijvoorbeeld houten vaten waarin de wijn rijpt. Deze geven hun geur en smaak af aan de wijn.

Er vindt dus géén toevoeging plaats van deze vruchten maar de geuren en smaken ontstaan tijdens de vergisting.

thinpaperback_500x600

Download gratis e-book

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshop, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De meest gestelde vragen – en de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden