wat-is-tannine

Wat is tannine in wijn?

Wijnproevers hoor je vaak praten over tannine in wijnen. Maar wat is tannine nou eigenlijk?

Tannine is ander woord voor looizuur, een stof die zorgt voor het samentrekkend, drogend effect in je mond. Tannine in wijn kun je zien als een natuurlijk conserveringsmiddel. Het vergroot het bewaarpotentieel van de wijn. Bij een jonge wijn zorgt het ervoor dat de wijn droger wordt en bij het nemen van een slok de mond zal samentrekken. Bij oudere wijnen, zijn de tannines vaak verder afgebouwd. Die wijnen komen dan ook vaak zachter en ronder over.

Je hebt dit bijvoorbeeld ook in zwarte thee. Laat maar eens een kopje zwarte thee staan totdat het koud is. Neem dan eens een slokā€¦ Je mond zal samentrekken en vaak is de thee niet lekker meer.

Tannine in wijn komt uit de schillen, pitjes en steeltjes van de druiven. Ook eikenhouten vaten kunnen tannines afgeven aan wijn. Zowel blauwe- als witte druiven bevatten tannine.

(artikel gaat verder onder de video)

Je proeft veel vaker de tannine in rode wijnen en maar heel weinig in witte wijnen. Hoe dat komt?
De tannine komt in de wijn terecht door het persen maar vooral door het mee vergisten van de schillen en eventuele steeltjes van de druiven. Dit gebeurt alleen bij rode wijnen. Als een witte wijn al tannine heeft, dan is dat eerder van houtrijping, dan van de druif zelf.

thinpaperback_500x600

Download gratis e-book

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden