wanneer-is-wijn-slecht

Wanneer is een wijn “slecht”?

Heb je wel eens een wijn geroken die kurk heeft? Je weet dan gelijk dat deze wijn slecht is.
Dit noemen we een fout in de wijn. De smaak van wijn hoeft niet jouw smaak te zijn, maar dat wil niet zeggen dat de wijn slecht of fout is.

Er kan bijvoorbeeld een onbalans zijn in het geheel van alcohol, zuren, tannine en zoetheid, maar dan nog is de wijn niet fout. Een wijn is echt fout en dus slecht op het moment dat er sprake is van bijvoorbeeld kurk, oxidatie, maderisatie of als de wijn kleine belletjes heeft.

Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. Bijvoorbeeld naar oude kelders, nat karton of natte hond in een oud vaatdoekje. De wijn heeft dan helemaal geen geur van fruit of kruiden meer. Mocht je het toch aandurven om deze wijn te proeven dan smaakt deze vaak naar kurk, is erg bitter en stroef.

(artikel gaat verder onder de video)

Als een wijn geoxideerd is dan ruik je dit meteen. De wijn heeft weinig geur en ruikt nog wat naar overrijpe appels en noten. Of naar een slechte sherry. Hij heeft dan ook het typische notige karakter met een chemische ondertoon in de smaak.

Maderisatie is een mooi woord voor een fout in de wijn die vaak wordt veroorzaakt doordat een wijn verkeerd bewaard is. Bijvoorbeeld in het wijnrek in de woonkamer… Hoe lang heeft de wijn hier al in gelegen? Hoe zit het met de temperatuurverschillen in huis? Een wijn die te lang in een warme omgeving is bewaard kan een gekookt karakter krijgen. De wijn heeft in zijn geur meer gedroogd fruit en geroosterde noten dan vers fruit. Dit is prima voor bijvoorbeeld portwijnen maar het hoort niet thuis in een ‘gewone’ rode wijn.

Soms komt het voor dat er kleine bubbels in je wijn zitten die daar niet thuis horen. Dit is dan een fout in de wijn. Doordat niet alle gistcellen zijn uitgegist tijdens het maken van de wijn, hebben die in de fles hun werk voortgezet. Hierdoor zijn kleine belletjes ontstaan die vrijkomen op het moment dat de wijn wordt uitgeschonken. Vaak kan dit geen kwaad en zal dit ook snel weg zijn.

Maar het kan ook zo erg zijn dat de wijn helemaal uit balans is en niet meer prettig smaakt.
Dan is mijn enige advies: de gootsteen.

Meer weten hierover?
Lees dan ook: wanneer is een wijn “goed”

thinpaperback_500x600

Download gratis e-book

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden