Een wijn is goed als die voldoet aan de eisen die jij er zelf aan stelt. Drink je de wijn om te borrelen, zonder er iets bij te eten of bij een uitgebreide maaltijd? Laten we ervan uitgaan dat de wijn kwalitatief goed is en dus geen “fouten” heeft zoals kurk of een mindere fleskwaliteit.
Om een wijn goed te noemen, kun je kijken naar de volgende punten:
De complexiteit van een wijn, de balans tussen de diverse elementen, de concentratie van de wijn, de structuur en de uiteindelijke afdronk.
(artikel gaat verder onder de video)
Met de complexiteit van een wijn bedoelen we niets meer of minder dan de aanwezigheid van het aantal aroma’s en smaken dat je in de wijn kunt herkennen. Heeft een wijn slechts één aroma dan is hij eenzijdig en niet complex. Heeft de wijn meerdere aroma’s en smaken, dan valt er veel te ontdekken in het glas en kun je spreken van een complexe wijn.
De balans van een wijn is erg belangrijk. Een wijn die niet in balans is, wordt vaak als niet prettig of niet goed ervaren. We vinden de wijn dan niet lekker. Wat moet er dan in balans zijn? Denk hierbij vooral aan een goede harmonie tussen het alcoholgehalte, de tannine, zuren en zoetheid. Zijn er bijvoorbeeld teveel zuren dan is de wijn al snel zuur. Is er teveel tannine dan is de wijn bitter en stroef.
De concentratie van een wijn is een teken van kwaliteit. Hierbij kun je denken aan een samenspel van aroma’s, smaken en de structuur van de wijn.
De smaken in een wijn zijn feitelijk de waarnemingen of constateringen die je doet terwijl je de wijn proeft. Hoe smaakt de wijn? Is er veel smaak of is de smaak van de wijn direct weg? Om de smaak goed te proeven, slurpen veel mensen. Door het slurpen komt er meer lucht bij de wijn, waardoor die meer smaak geeft.
Tegenwoordig hoor je ook veel over de structuur van een wijn. De structuur wordt vooral bepaald door het gevoel van de wijn in je mond, het mondgevoel.
Dit gevoel kan bijvoorbeeld beschreven worden als strak zoals bij het eten van een groene Granny Smith appel. Denk bij mondgevoel ook aan een wijn die wat vettig is en een filmend laagje in je mond achterlaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij olijfolie of honing.
Ook niet onbelangrijk is het of een wijn een goede afdronk heeft. Over afdronk vertel ik je meer bij in dit artikel.
Voor nu is het belangrijk om te weten dat het hier gaat om de vraag of er een korte of een lange afdronk is.
Is de wijn direct weg op het moment dat je hem hebt doorgeslikt? Of blijft de smaak van de wijn nog even hangen?
Al deze elementen samen zorgen voor het antwoord op de vraag:
“Wanneer is een wijn goed?”.
Het antwoord is dus eigenlijk heel simpel: Is de wijn lekker?
Ja of Nee.
Daarna kijk je naar de complexiteit, balans, concentratie, structuur en afdronk. Het totaalplaatje zegt iets over de kwaliteit.
Meer weten hierover?
Lees dan ook: wanneer is een wijn “slecht”