verschil-prijs-wijn

Waarom is de ene wijn duurder dan de andere?

Heb je dat ook weleens gehad? Je bent op zoek naar een fles wijn, bijvoorbeeld een Chardonnay. En dan zie je prijzen van € 5,- tot wel € 50,-. Dit verschil in prijs is natuurlijk wel erg groot. Waar komt dit prijsverschil nou precies vandaan?

Ik gebruik dit voorbeeld omdat het druivenras chardonnay bij veel mensen geliefd en bekend is. De vraag naar een druivenras is mede bepalend voor de uiteindelijke prijs. Als niemand het druivenras kent dan zal er ook veel minder vraag naar zijn.

Een belangrijk punt is de herkomst van de wijn. Hiermee bedoel ik niets meer of minder dan waar de wijn vandaan komt. Is dat een speciaal gebied of een speciale wijngaard dan kan de wijnboer meer vragen voor zijn wijn. Andere zaken die hierbij een rol spelen zijn kosten voor het maken van de wijn.

Als de wijnboer de druiven met de hand plukt dan heeft hij meer kosten dan wanneer hij hiervoor een oogstmachine heeft gebruikt. Soms gebruikt de wijnboer eikenhouten vaten om de wijn in te laten rijpen. Ook dat maakt een wijn wat duurder.

Het belangrijkste en vaak meest bepalende voor de prijs van een wijn is hoeveel mensen de wijn willen kopen. Als er wereldwijd heel veel vraag is naar de wijn en er maar een beperkt aantal flessen beschikbaar is, dan zal de prijs vanzelf stijgen.

 

thinpaperback_500x600

Download gratis e-book

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden