tranen-in-wijnglas

Tranen in jouw wijnglas?

Zijn tranen in je wijnglas een teken van kwaliteit?

Heb je ook wel eens gezien dat een wijn tranen heeft? Wanneer je een glas wijn ronddraait, dat er dan als het ware tranen langs de rand van jouw wijnglas naar beneden lopen?

Er doen verschillende verhalen de ronde over hoe dat komt. Het zou een teken van kwaliteit zijn. Of een indicatie over het zoetgehalte van de wijn. Maar hoe zit dat nou?

Wat zijn tranen in je wijnglas?

Vaak is dit een indicatie over de hoeveelheid alcohol of viscositeit van de wijn. Op het moment dat je het glas ronddraait is alles in beweging. Zetten we het glas neer dan zal de wijn naar beneden lopen en zich weer volledig op de bodem van het glas bevinden. Omdat wijn uit verschillende componenten bestaat, waaronder water en alcohol, zal dit niet allemaal tegelijk gaan. Dit heeft te maken met het “gewicht” van elk apart onderdeel. Water is zwaarder dan a
lcohol zal dan ook langzamer langs de rand naar beneden lopen. 

Of een wijn wel- of geen tranen heeft wordt ook nog wel eens genoemd als een teken van kwaliteit. Dat is echt niet zo. Tranen geven niet aan of het een goede kwaliteit wijn is. Het is slechts een indicatie van de viscositeit van de wijn.

thinpaperback_500x600

Download gratis e-book

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.

Aanbevolen artikelen

Scroll naar boven
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden