wat-maakt-wijn-zoet

Wat maakt een wijn zoet?

Een veel gestelde vraag tijdens de cursus is die over het maken van zoete witte wijn. De zoetheid dankt de wijn aan de manier waarop hij gemaakt wordt. In een druif zijn van nature al suikers aanwezig.

Om wijn te maken, laat men de most gisten, zodat de suikers omgezet worden in alcohol. Als de wijnmaker kiest voor het maken van een zoete wijn dan wil hij deze suikers “bewaren” om een zoete wijn te krijgen. Dit kan hij doen door het vroegtijdig stoppen van het productieproces waardoor er meer suiker aanwezig blijft.

Ook kan de wijnmaker zeer geconcentreerd druivensap gebruiken. Dit kan hij doen door de druiven eerst (deels) te laten indrogen, in bijvoorbeeld een tochtige schuur of op rieten matten de zon. Ook kan hij de druiven bevroren persen. Het water in de druif is dan bevroren en op die manier pers je het geconcentreerde sap uit de druif, terwijl het water blijft zitten.

De laatste mogelijkheid is het gebruiken van druiven die een edele rotting hebben ondergaan aan de druivenstok. Hierbij ontstaat een schimmel die de druif uitdroogt. Als je deze druiven perst blijft alleen het zeer geconcentreerde sap over.  Doordat de concentratie van de suikers in het sap zo hoog is, wordt de wijn uiteindelijk ook lekker zoet.

thinpaperback_500x600

Download gratis e-book

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.

Aanbevolen artikelen

2 gedachten over “Wat maakt een wijn zoet?”

  1. Beste
    Hoe stop ik het gistingsproces om mijn wijn wat zoeter te maken? Het is van rabarber en staat nu al zeven weken te gisten en nog ontsnapt er om de dertig seconden een luchtbel.
    Mvg Martin

    1. Hallo Martin,

      Hoe het met rabarberwijn zit, durf ik niet te zeggen, dat is niet mijn specialiteit 😉

      Voor wat betreft de vergisting bij wijn van druiven blijft de vergisting normaal gesproken doorgaan totdat alle suiker in de most is omgezet in alcohol.
      Wanneer de most veel suikers bevat, sterven de gistcellen af bij een alcoholpercentage van ongeveer 14 à 15%. Hierdoor stopt de vergisting dan vanzelf.
      Ook door door toevoeging van zwaveldioxide, of extra alcohol (versterken), of centrifugeren kun je de gisting stoppen.

      Veel succes!
      Groeten,
      Jeroen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden