schroefdop-of-kurk

Een wijn met kurk of schroefdop: wat is beter?

Als je kijkt naar het artikel over wijnen met kurk dan kun je je zeker afvragen waarom er nog zoveel wijnen een natuurkurk hebben. Niemand wil toch uiteindelijk een wijn in zijn glas, die mogelijk kurk heeft? Steeds vaker zie je ook dat wijnen die vooral veel in de supermarkt en slijterijen verkocht worden een schroefdop hebben.

Eigenschappen van een schroefdop

Een schroefdop heeft als belangrijkste eigenschap dat hij de wijn nagenoeg luchtdicht afsluit. Dit in tegenstelling tot de natuurkurk waar het nog steeds mogelijk is, dat de wijn aan een klein deel lucht blootgesteld wordt. 

Een schroefdop zorgt er dus voor dat de wijn verder geen ontwikkeling, door blootstelling aan lucht zal ondergaan. Dit is prima voor wijnen die vooral binnen enkele jaren na de oogst gedronken moeten worden. De wijnen die vooral lekker fris en fruitig moeten zijn.

Een wijn gebotteld met een kurk wordt dus blootgesteld aan een kleine hoeveelheid lucht, wat we met een mooi woord oxidatie noemen. Dit is niet schadelijk en kan zelfs goed zijn voor de wijn. Wijn is een natuurproduct en zal zich ook in de fles verder ontwikkelen. Doordat je nu een klein deel lucht toevoegt geeft dit een bepaalde werking. Helaas kan het met de kurk nog wel eens voorkomen dat deze besmet is met TCA en we dan ook een fles met “kurk” hebben.

(artikel gaat verder onder de video)

Wijnen die gemaakt worden om te bewaren en die baat hebben bij een beetje lucht, tijdens de rijping op de fles, worden gebotteld met een kurk. Wijnen die vooral gemaakt zijn om snel van te genieten en die fris en fruitig horen te zijn, worden steeds vaker met een schroefdop afgesloten.

Toch hebben veel wijnliefhebber nog steeds liever een kurk. Gewoon, omdat dit ‘bij wijn hoort’. En als er geen echte kurk in de wijnfles zit, dan zien zij nog liever een kunststof kurk dan een schroefdop. Ook wordt een schroefdop (ten onrechte) nog vaak geassocieerd met goedkopere wijnen.

Naast deze redenen is het natuurlijk altijd handig om een wijn met schroefdop te hebben als je geen kurkentrekker bij de hand hebt.

thinpaperback_500x600

Download gratis e-book

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.

Aanbevolen artikelen

Scroll naar boven
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden