jaartal-wijnetiket

Wat betekent het jaartal op het wijnetiket?

Bijna iedere wijn heeft een jaartal op het etiket.

Dit jaartal geeft het jaar aan waarin de druiven zijn gegroeid en geoogst. Het is dus niet het jaar waarin de wijn op de markt is gekomen, maar het oogstjaar.

Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je op de fles geen jaartal zal vinden. Dit zijn de meeste champagnes, portwijnen en sherry’s. Die wijnen zijn blends en worden vaak gemaakt van wijnen uit verschillende oogstjaren.

thinpaperback_500x600

Download gratis e-book

Voor meer wijnvragen - en de antwoorden daarop:

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.

Aanbevolen artikelen

0 gedachten over “Wat betekent het jaartal op het wijnetiket?”

  1. Op het Zuidelijk halfrond worden de druiven meestal geoogst tussen januari en maart. Dat betekent dat ze voor een groot deel gegroeid zijn in het jaar daarvoor. Welk jaar wordt er dan op de fles gezet? Het oogstjaar?

    1. Hallo Rob,
      Bedankt voor jouw reactie. Op het wijnetiket staat altijd het oogstjaar vermeld. De meeste wijnen, waarvan de druiven in september-oktober worden geoogst, worden in het daaropvolgend jaar gebotteld. Bij wijnen die houtrijping ondergaan zit er nog meer tijd tussen oogst en botteling. Met het jaartal op het wijnetiket wordt altijd het oogstjaar bedoeld. Daarnaast is het inderdaad goed om te realiseren dat de wijnen van het Zuidelijk halfrond gemiddeld genomen een half jaar ouder zijn, dan de wijnen van het Noordelijk halfrond 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden