Hoe wordt een rosé wijn gemaakt?

Rosé wijn is niet wat veel mensen vaak denken een “mengsel” van rode en witte wijn.
Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, soms zelfs in combinatie met witte druiven. Eigenlijk is rosé een hele lichte rode wijn. Die je gekoeld drinkt, net zoals een witte wijn.

De kleur die de rosé heeft komt van de schillen van de blauwe druiven. Want in die schillen, daarin zitten de kleurstoffen. Wanneer de schillen kort mee gisten met de wijn, geven ze hun kleurstoffen af aan het sap. Ook kun je de kleur uit de schillen krijgen door bijvoorbeeld zachtjes te persen. Dan ontstaat vaak een zachtroze kleur.

Er zijn ook donkerdere rosé wijnen. Bijvoorbeeld uit Spanje en Portugal. Deze rosé wijnen zijn dan vaak gemaakt van druiven met meer kleurstoffen in de schil. Ook kan de wijnmaker ervoor kiezen om de wijn langer met de druivenschillen te laten weken.
Of de druiven langer te persen, zodat er meer kleurstof uit de schillen vrijkomt.

In Europa is het niet toegestaan om rosé te maken, door rode- en witte wijn te mengen.
De grote uitzondering op deze regel is: Champagne. Om een rosé champagne te maken is het wél toegestaan om een heel klein beetje rode wijn (van pinot noir) toe te voegen aan de witte champagne.

Rosé wijn is vaak aan trends onderhevig. De laatste jaren zien we dat de rosé wijnen steeds lichter van kleur – en droger van smaak worden.

 

 

Antwoord op meer wijnvragen?

De afgelopen jaren heb ik (Jeroen) tijdens de wijncursussen en workshops, veel vragen beantwoord van wijnliefhebbers.

De 25 meest gestelde vragen & de antwoorden hierop, heb ik gebundeld in dit handige e-book. Je kunt het hier gratis downloaden.